Prihodi i rashodi budžeta prema Zakonu o budžetu

Bez autora
Feb 08 2011

U januaru 2011. godine ostvaren je deficit budžeta u visini od 2,3 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 55,4 milijardi dinara, a rashodi su ostvareni u iznosu od 57,7 milijardi dinara.Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 30,7 milijardi dinara, jer je januar mesec kada se uplaćuje PDV za prethodna tri meseca. Slede prihodi po osnovu akciza u iznosu od 12,5 milijardi dinara.

Prihodi i rashodi budžeta prema Zakonu o budžetuU januaru 2011. godine ostvaren je deficit budžeta u visini od 2,3 milijardi dinara. Prihodi su ostvareni u iznosu od 55,4 milijardi dinara, a rashodi su ostvareni u iznosu od 57,7 milijardi dinara.

Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV-a u iznosu od 30,7 milijardi dinara, jer je januar mesec kada se uplaćuje PDV za prethodna tri meseca. Slede prihodi po osnovu akciza u iznosu od 12,5 milijardi dinara. Visoka naplata akciza je uzrokovana uplatom akciza na duvanske prerađevine koje proizvođači uplaćuju pre redovnog usklađivanja akciza sa stopom inflacije. Ostali oblici poreskih prihoda, kao i neporeski prihodi, naplaćeni su u skladu sa očekivanjima za januar.

Rashodi budžeta u januaru 2011. godine izvršeni su prema uobičajenoj dinamici. Najveće stavke predstavljaju isplata plata zaposlenima i transferi organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja (PIO fond, RZZO, Nacionalna služba za zapošljavanje) čiji se najveći deo odnosi na penzije. Prvi kvartal karatketiše slabo izvršenje kapitalnih rashoda i nabavke finansijske imovine ( budžetski krediti). Odstupanje je zabeleženo kod ostalih tekućih rashoda, jer je sa ove pozicije isplaćena naknada prema odluci suda u slučaju nabavke satelita u iznosu od 2,9 milijardi dinara.

U januaru 2011. godini prema ovoj metodologiji ostvaren je niži deficit u iznosu od 1,2 milijardi dinara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik